10 Phlebotomy Certification Exam Questions and Answers

Phlebotomy Certification Exam Practice Questions

Passing the phlebotomy certification exam requires the same amount of hard work and concentration. Undertaking a formal phlebotomy certification training program will definitely help, as you will learn almost everything you need to know for the exam, you will also hone your hands-on phlebotomy skills during the programs workshops or clinical externships.

However, if you desire to excel and achieve scores far higher than those of the average student, you will need to go the extra mile. Practice and revise all the material you have learnt throughout your phlebotomy training program. Visit your local library or bookshop and pick up guidebooks specially made for students giving the phlebotomy exam.

There are plenty of online resources available that will help you study and revise for your exam. Conduct mock examinations sessions and time yourself, later on check how many questions you scored correctly on. Find out which you answered wrong and research for the right answer and its reason for being so. 

Real Practice Questions From A Phlebotomy Certification Exam

phlebotomy certification exam bookThe following practice test questions are from the guide book “Complete Phlebotomy Exam Review by Pamela Primrose’, it costs roughly $43 and is available via Amazon. This book includes comprehensive material on how to prepare yourself for the phlebotomy exam and plenty of practice questions along with answers, all of which shall create a thorough revision for you. Be sure to pick it up! 

1. The first state to enact legislation mandating licensure of all phlebotomists:

a. Louisiana

b. Tennessee

c. Florida

d. California

Answer: D

California was the first state to enact legislation mandating that all phlebotomists are certified. Lousiania has followed suit. Getting a phlebotomy certification in California does have a number of requirements.

2. Visible signs of professionalism include:

a. Multiple earrings in each ear

b. Well-groomed and conservative hairstyle

c. Excessive body art

d. Obscured employee identification badge.

Answer: B

A phlebotomist needs to maintain the professional look and standards that are practiced in any professional environment. A phlebotomist is often times one of the first people a patient will interact with. its important that uphold the professional of the hospital while conveying trust and expertise.

3. Maintaining confidentiality includes all of the following except:

a. Logging off the computer

b. Discussion of patients in the hallway

c. Discussion of patients on need-to-know basis

d. Filing patient records

Answer: B

You are able to discuss patients with other medical professionals with regards to their health matters if there is a relevant relationship.

4. The role of the phlebotomist includes public relations and involves which of the following?

a. Being a liaison between the laboratory and the patients, visitors and staff

b. Promoting good public relations between the laboratory and patients, visitors and staff

c. Executing phlebotomy procedures with knowledge, skills and professional patient interaction

d. All of the above

Answer: D

The phlebotomist is as much a "people person" as they are a technical healthcare expert. They need to carry the message and trust of their employer with every facet of their job.

5. Phlebotomy duties include which of the following:

a. LIS maintenance

b. Give injections

c. Start intravenous (IV) lines

d. Transport specimens to the laboratory

Answer: D

A phlebotomists role go far beyond drawing blood. Therefore, comprehensive training and practical experience will greatly prepare you for this challenging and rewarding role.

6. The term phlebotomy is derived from the Greek word ‘phlebotomas’ that literally means:

a. Draw blood from vessels

b. Cut a vein

c. Puncture an arterial vessel

d. Remove a portion of the vein

Answer: B

7. Job skills required in phlebotomy include:

a. Technical skill

b. Interpersonal skills

c. Organizational Skills

d. All of the above

Answer: D

Being a phlebotomist requires a number of different skills sets because their responsibilities are both varied and important.

8. Reciprocity refers to:

a. Recognition and acceptance of licensure granted by another state.

b. Reexamination using the same examination from state to state

c. Governing medical practice acts

d. Conforming for a specified standard.

Answer: A

You should be aware of what states offer reciprocity for your phlebotomy certification. The great part about being a certified phlebotomist is you can practice it anywhere

9. When answering a phone call the phlebotomist must adhere to telephone etiquette, which includes all of the following except:

a. Maintaining patient confidentiality

b. Identifying the department and self

c. Complying with the institutions protocols

d. Never taking a message, always giving an answer

Answer: D

Sometimes you may not know the answer to a question. You have nothing to lose by taking a message, getting the right answer and calling the patient back.

10. The primary responsibility of the phlebotomist is to:

a. Collect blood specimens

b. Input physicians orders into the laboratory computer

c. Perform waived testing

d. Assign accession  number and process all specimens

Answer:A